Fredag 30 augusti - Junction

Underbara fredag!
 
Idag har jag bara två lektioner så jag slutade 10.50. Då bytte jag och Matilda om till träningskläder och gick ut till tennisplanen och spelade en stund innan lunch. Det slog mig egentligen hur sjukt det är att vi har en tennisplan som vi kan gå och spela på precis när vi vill, helt gratis! Det kommer jag definitivt att sakna när jag kommer hem till Sverige. 
 
Till lunch var det pastasallad och världens godaste bröd till. Hittills har det endast varit en måltid som jag inte tyckt om och det var kokt korv med potatismos som vi fick en kväll. Annars har jag verkligen älskar varenda måltid som har serverats de två första veckorna. Om man inte gillar maten så finns en god salladsbuffé och sedan kan kvällsmackorna rädda en om man känner sig hungrig på kvällen. 
 
Nu ligger jag och Matilda i våra rum och chillar och väntar på att de andra klasserna ska sluta. Då ska vi alla dra till Junction och inhandla lite snacks etc. på Nakumat inför Masai Mara. Tanken var även att vi skulle käka middag på junction, men sedan hörde vi att det skulle bli oxfilé till middag här på skolan så då blev det ett ganska självklart val att äta middag hemma. 
 
Kvällens planer annars är att packa inför morgondagen och ta det lugnt, alla måste vara på sina rum kl. 23.00 ikväll eftersom att resan även räknas som studier. 
 
Här är en bild från förra gången vi var på Junction!
 

Onsdag 28 augusti

Jambo!
 
Idag har det varit en vanlig skoldag förutom att vi har förberett oss inför vår Masai Mara resa som vi ska åka på i helgen. Vi kommer att åka klockan 7 på lördagmorgon till ett Camp som heter Masai Mara, där vi kommer att stanna i 3 nätter. Vi kommer att varje morgon åka ut på safari och de har i princip garanterat att vi kommer att bl.a. se lejon och geparder! Vi kommer även att träffa massa Masaier som är en utav många stammar här i Kenya, samt göra kvällsaktiviteter tillsmmans. Är så himla taggad, det ska verkligen bli jättekul! 
 
Det är väldigt coolt också för vi kommer liksom att bo i tält mitt i vildmarken, vilket betyder att vilda djur kan komma när som helst. Vi kommer dock ha lägereldar (som skrämmer iväg djuren) och massa vakter. Man får verklligen inte gå och kissa själv på natten, då måste man be en vakt följa med.
 
Efter skolan hade vi Friskis&Svettis med vår underbara gympalärare Tina Frisk. Gud så kul det var och gud vad jobbigt det var! Det kommer vara varje onsdag och det ska bli superkul att gå på de passen. Tina är så himla glad hela tiden, man blir lycklig bara att se henne!
 
Här får ni vårt schema och packlista inför resan!
 
 

Tisdag 27 augusti - håltimme

Jag har hittills haft tre lektioner, historia, geografi och franska. Sedan var det lunch, fiskgratäng, som var supergod och nu har jag håltimme fram till 15.10. Jag, Matilda och Malin har precis sett klart the Great Gatsby och nu tänkte jag bjuda på lite bilder från i söndags. Bilderna kommer från sannasafrika.blogg.se.
 
 

Svar

Lova 
Hej! Jag vet inte om det här är en jätte dum fråga men kommer du att behöva "gå om" när du kommer hem?
 
Svar: Det finns inga dumma frågor här inte! Nej, jag kommer inte att behöva gå om när jag kommer hem, då jag läser på en svensk skola, d.v.s. med samma kunskapskrav och betygssystem som hemma i Sverige. Jag kommer alltså att börja i tredje ring när jag kommer tillbaka, förhoppningsvis på Östra Real som jag gick på innan, vilket jag tycker är jätteskönt. Då får jag ta studenten med mina kompisar som är lika gamla som mig! Andra svenska skolor finns bl.a. även i London, Belgien, Spanien osv. Går man däremot på en internationell skola i t.ex. USA behöver man gå om ett år, då man läser andra saker och betygen fungerar lite annorlunda.

Måndag 25 augusti - första riktiga skoldagen

Idag var första riktiga skoldagen kan man säga. Måndagar är även den värsta dagen på hela veckan, jag går oavbrutet mellan 8.30-16.10, usch! Efter skolan skulle jag gå på löpning, men den blev inställd så då körde jag yoga istället, vilket var kul det också :) 
 
Till middag var det potatis- och purjolökssoppa med världens godaste bröd, tycker verkligen att maten härnere är otroligt bra! Idag har vi även fått våra första läxor, så efter middag var det läxis mellan 19.00-21.00. Läxis innebär att alla ska vara inne på sina rum tysta och plugga. Det finns även klassrum öppna där lärare finns tillgängliga ibland. Jag tycker att läxis är en jättebra grej som finns här i Kenya. Jag har i alla fall pluggat geografi i två timmar nu och jag och Matilda ska snart gå och lägga oss. 
 
Har inga bilder från idag, så länge får ni bilder på bästa Agda som är vår gympalärares lilla dotter.
 
Vill även passa på att gratta bästa Sabina som fyller 18 år idag! Grattis bästa <3
 
 
 
 
 

Söndag 24 augusti - Bilder

 

Lördag 24 augusti - aktivitetsdag

Igår hann jag inte blogga så jag tänkte berätta lite om vad vi gjorde igår. Igår var det brunch mellan 10.30-12.30. Brunchen har jag förövrigt börjat tycka är sjukt bra, man kan beställa scrambled eggs, pannkakor, omelett osv! Efter det hade vi aktivitetsdag mellan 11-13. Alla elever på skolan plus de föräldrar och syskon som bor på internatet var med och det var olika stationer. Vi blev indelade i olika lag och skulle försöka vinna på så många grenar som möjligt. 
 
Efter det hade vi barbecue och internatet bjöd på hamburgare. Efter lunchen drog vi till Junction och satte oss på "Kinesen" några stycken vilket var supertrevligt. Vi gick och la oss hyfsat tidigt med tanke på att vi skulle upp klockan sex morgonen efter. 
 
Jag tog inga bilder från aktivitetsdagen, men här kommer några från miriamikenya.blogg.se och sannasafrika.blogg.se!
 
 

Svar

Jättebra blogg! Alla verkar skriva och säga hur bra allt är där på skolan och så, men är det någon som funderar på att åka hem eller någon som inte alls trivs?
 

Tack! Ja, tyvärr finns det några som inte trivs. Jag kommer inte nämna några namn men jag vet att det är två-tre stycken som funderar på att åka hem. Jag hoppas att de ger det en chans och stannar lite längre, för då kommer de nog att inse hur fantastiskt vi har det härnere. Själv kan jag inte förstå hur man inte kan trivas i detta underbara land, men jag tror att det har lite med hemlängtan att göra, som jag inte lider av särskilt mycket! 
 
 
 
När det gäller era kommentarer så kommer jag att publicera mitt svar på vissa av era frågor, som kan vara intressanta för andra att läsa också. Men ibland svarar jag även i kommentarsfältet så om ni har ställt en fråga är det bara att gå in på inlägget igen så har jag säkert svarat. Det underlättar även om ni lämnar er mejladress (som endast jag ser) för då får ni ett mejl när jag har svarat på er kommentar. Kram!

Söndag 25 aug - National Park of Nairobi

Idag ringde klockan på 6.00 och jag och Matilda gick ner och käkade frukost. Klockan sju satte vi oss i bussarna för att bege oss till Nairbis Nationalpark där vi skulle åka på safari. När man säger nationalpark så tänker ni säkert er som ett zoo men det är det verkligen inte, det är hur stort som helst, vi åkte i typ fyra timmar och hann ändå inte åka igenom hela. Det var i alla fall super häftigt att se alla djur och alla var redo med kamerorna. Vi såg bl.a. giraffer, zebror, en buffelhjord på huuur många bufflar som helst, vilket faktiskt är väldigt ovanligt, antiloper och noshörningar. Vi fick tyvärr inte se några lejon eller leoparder men det hoppas vi få se nästa helg, då vi åker till Masai Mara. 
 
När vi kom tillbaka var det brunch och alla tryckte i sig hur mycket som helst för alla var svinhungriga då vi inte ätit sedan klockan sex på morgonen. Efter brunchen gick jag och la mig och sov en timme för var så sjukt trött och efter det skulle många åka till Junction, men jag och några andra tjejer stannade hemma istället för då kom solen. Vi badade och solade i någon timme, sedan spelade jag, Clara och Emma tennis och efter det blev det middag. Efter middagen var vi några som spelade fotboll och nu sitter jag här och bloggar. Har precis skypeat med Ebba och ska snart skypea med mamma och pappa också, älskar att skype funkar så bra på rummet. *peppar, peppar* 
 
Här får ni några bilder som jag tog idag!
 
 
 vi
 

Fredag 23 augusti - gårdagen

Igår blev det inget blogginlägg, främst för att jag inte hade några bilder så då kändes det lite tråkigt att blogga.
Igår gick vi i alla fall i skolan på förmiddagen och efter lunch var det information om det två individuella valen vi som går i SAM eller Ekonomi kan välja. Det ena är Model UN som handlar mycket om FN-kunskap och det andra är East African Development som handlar mycket om Kenya och dess utveckling. Jag kommer att välja East African Development då jag tyckte att det kändes mest intressant, det ska bli superkul att läsa det ämnet!
 
Efter det fick vi efter lite tjat bege oss till köpcentret Junction. Vi har varit rätt så instängda de senaste dagarna då de vill att vi ska bli lite mer bekanta med Nairobi innan vi tar oss utanför murarna. Jag har dock inte haft något större problem med att vi inte fått gå ut, då det har funnits så mycket att göra här på skolan, men många har blivit rastlösa. 
 
När vi kom tillbaka käkade vi middag och sedan var vi ett gäng som gick ut på fotbollsplanen och spelade fotboll. Åh vad jag har saknat fotbollen! Planen var lite gropig och det var i princip kolsvart men kul var det! Ikväll hade vi tänkt spela innan middagen istället, då det fortfarande är ljust. 
 
Idag är det i alla fall fredag och det firar internatet med att servera pizza till lunch, tjoho! 
Imorgon är det aktivitetsdag och på söndag ska vi upp tidigt för att åka till nationalparken på lite safari. Det ser jag mycket fram emot, men mer om det en annan gång. 
 
Här får ni i alla fall lite bilder från när vi spelade fotboll igår :) 
 

Onsdag 21 aug - Sightseeing

Idag kvart i tio samlades vi vid gaten och satte oss i våra minibussar. Vi skulle åka på en sightseeing tur i Nairobi. Det var så himla häftigt, vi åkte förbi massa ambassader, FN:s högkvarter men det häftigaste var nog att åka igenom Kibera, Östafrikas störta slumområde. Oj, vad det gjorde ont i hjärtat av att åka igenom där. Det kändes så himla fel att ta fram sina systemkameror och fota alla barn som stod där glatt och vinkade. Det är svårt att förklara det vi fick se, men vi såg bl.a. en man som inte hade några muskler i benen så han var tvungen att hasa sig fram på rumpan. Det är så himla hemskt, här går vi och klagar på att vi har för små tuttar eller för tjocka lår och så finns det människor som lever på det sättet. Man får verkligen upp andra perspektiv och jag tror att det kommer vara otroligt lärande att få se allt som vi kommer att få se härnere.
 
 
Dessa byggnadsställningar är endast byggda av trä, helt sjukt!
 
 
 

Tisdag 20 aug - aktivitetsdag

Idag hade vi vanligt schema fram till lunch. Jag hade historia, geografi och franska och träffade mina nya lärare, som alla verkade jättebra!
 
Efter lunch hade vi en slags aktivitetsdag där vi provade på några av de aktiviteter som kommer erbjudas efter skoltid. Vi provade på fotboll, afrikansk dans, gymnastik och volleyboll. Jag tyckte allting var väldigt roligt, men jag kommer nog att börja på fotbollen, dansen och kanske gymnastik för att kanske kunna lära mig att hjula tills året är slut hehe. Ska även gå på vår gympalärares friskis&svettis pass en gång i veckan! 
 
När vi var klara med alla aktiviteter var alla såå varma och svettiga så då hoppade vi i poolen. Efter det gick jag och vilade lite på mitt rum eftersom jag var så trött. Det är något som är jobbigt med att bo på internat. Jag är en sådan person som lägger mig väldigt tidigt för att jag behöver mycket sömn men sedan finns det ju andra som är vana vid att lägga sig mycket senare. Eftersom det är som en tunn vägg mellan alla rum så blir det väldigt svårt att sova när folk spelar musik, smäller dörrar och pratar på skype. Men jag lär väl vänja mig. 
 
Sedan var det middag och efter det såg vi på film och några bakade muffins eftersom Fanny fyllde år idag!
Imorgon har vi en lektion och sedan är det stadsrundtur typ. Hörs imorgon!
 
Bilderna är tagna från sannasafrika.blogg.se
 

19 aug 2013 - poolhäng

Efter lunch idag så gick vi igenom olika delar på internatet och sedan blev det fri tid. Jag spelade biljard och låg sedan vid poolen och chillade. Sedan var det middag och efter det måndagsmöte. 
 
Imorgon är det ny skoldag, vi har vanliga lektioner fram till lunch och efter det så ska vi prova på lite aktiviteter som Friskis och Svettis osv. 
 
Vill passa på att gratta min kusin Sofia som fyller 24 år idag! Puss och kram till dig 
 
Bilderna är tagna från sannasafrika.blogg.se
 
 
 
 

19 aug - Bilder på rummet

Okej, jag har slagit rekordet på vem som har med sig flest bilder, 301st. Men vårt rum har i alla fall blivit bland det mysigaste jag sett, man blir glad bara man kommer in i rummet.
 
 
 
 

19 aug 2013 - första skoldagen avklarad

Första skoldagen avklarad! Vi gick bara igenom lite saker, en liten rundvandring och träffade vår mentor och några andra av våra lärare som vi ska ha. Alla verkar supertrevliga, så det känns bra än så länge. 
 
Någonting jag ser framemot är våra idrottslektioner, då vi kommer att befinna oss utomhus, på gräsmattan, vid tennisbanan, vid volleybollplanen osv. Gud så najs! Och vi kommer även ha några lektioner utomhus vilket ska bli superskönt när det blir lite varmare väder. Idag är det förövrigt superkallt, hade på mig jeans, tjocktröja och uggs på mig idag.
 
När vi först fick schemat fick jag en chock, det såg ut som om vi gick från 8.30 till 16.10 typ varje dag, men sedan fick vi reda på att läsåret var uppdelat i tre perioder så vi bara hade några av de sena lektionerna en period. Vi har dock ingen sovmorgon, vilket jag tycker suger hehe. 
Men schemat är alltså inte så farligt som det ser ut!
 
 

18 aug 2013 - dagen innan skolstart

"Sketcherna" gick helt okej, min grupp hade ett musik-quiz så vi gjorde inte särskilt mycket, vilket var skönt. Till middag bjöds det på kenyansk mat, ingen höjdare enligt mig, men det finns nog annan kenyansk mat som jag nog ska börja gilla! Vi fick även efterrätt, fruktsallad med glass! 
 
Nu sitter jag och Matilda på vårt rum och ska försöka få upp mina 300 bilder som jag tagit med hit. Kommer nog inte hinna sätta upp alla ikväll, men när det är klart ska ni få se hur mysigt vårt rum blivit! 
 
Imorgon är vår första skoldag. Vi går bara mellan 9-11 så det är nog lugnt. Är så taggad på att se hur skolan kommer att vara, så har faktiskt ingen skolångest. Efter det blir det lunch och sen ska vi ha lite olika aktiviteter med alla barn på hela skolan.
 
Har för tillfället inga bilder från kvällens aktiviteter, men det kommer säkert. Så länge får ni bilder på vårt underbara hem som jag tagit från thisismyafrika.tumblr.com
 
 

18 aug 2013 - Skottlossning

Måste berätta en sjuk grej som hände imorse. Vi satt och hade möte vid maten och helt plötsligt hörs ett skott. Jag förstod först inte att det var ett skott, men förstod det snabbt eftersom alla blev så upprörda. 
 
Det som hade hänt var att två lärare på skolan och deras små söner hade blivit rånade. Förmodligen var skottet bara ett skott rakt upp i luften för att skrämmas. Jag satt bredvid två av sönerna till lärarna och en stor klump i magen växte när en av pojkarna sa: "Shit, det där måste vara vår familj."
 
Det är bara tredje dagen här och detta har redan hänt, det får en verkligen att förstå vilken farlig stad vi lever i. Internatpersonalen försökte lugna oss med att säga "Så länge ni sköter reglerna så kommer ingenting hända...hoppas vi." Det där sista är något som de ofta nämner och det skrämmer mig så mycket.
 
Men samtidigt vet jag så länge vi verkligen lyder internatpersonalen så SKA ingenting hända och detta får mig bara att inse hur viktigt och seriöst det faktiskt är. Jag vill absolut inte skrämma någon av er därhemma, mamma och pappa - jag kommer att komma hem oskadd! Puss och kram
 
Det känns så sjukt att dessa två platser bara ligger några kilometer ifrån varandra.
 

Söndag 18 aug - jag trivs

Underbara Kenya!!! 
 
Shit vad jag älskar mitt nya hemland! 
Dagen började med att jag och en tjej som heter Josefin gick och spelade tennis. Jag och Matilda hade egentligen bestämt oss för att skippa tennisen, men jag vaknade innan Matilda så då gick jag ut och stötte på Josefin som tyckte det lät bra med lite tennis innan brunchen. Josefin var jätteduktig, så det var superkul! 
Efter tennisen sprang vi snabbt och bytte om och hoppade i poolen, helt underbart! Vi chillade lite i solen innan vi gick till brunchen. Brunchen var bättre idag, det serverades pannkakor och omelett och de hade ett supergott bröd som inte fanns igår. Vi tog med oss våra tallrikar och käkade vid poolen, supersoft!
 
Efter brunchen och lite möte blev det fri tid. Gud så härligt det var! Vi solade, badade, spelade gris, spelade volleyboll, spelade kort, lyssnade på musik och vissa spelade även tennis medan andra gick till junction. Jag kan fortfarande inte smälta hur bra vi har det här och hur bra jag kommer ha det de kommande tio månaderna! 
 
Vid två-tiden kom regnet och åskan så nu sitter alla i zebra- och giraffrummet och spelar kort eller ser på film. Jag passar på att blogga lite, men ska snart ansluta mig till de andra. Vid tre ska vi samlas och köra rundvandring på skolan, frågesport samt fika - några har stått och bakat sockerkaka och muffins hela morgonen! 
 
Ikväll ska vi även köra några "sketcher". Vi har blivit indelade i grupper och ska nu tillsammans hitta på något som vi vill framföra. Detta ser dock ingen fram emot...
 
 
 
 
 
 
 

Bilder - resan hit

Här får ni lite bilder från resan hit som jag inte har visat ännu!
 
De två sista bilderna är tagna från Astrids blogg, mwaka.blogg.se
 
 
 

17 aug 2013 - Vårt rum

Jag och Matilda har fått internatets minsta rum, tror faktiskt inte att någon annan har ett mindre rum - och vi är två personer. Jag och Matilda delar nämligen på ett singelrum av anledningar som jag inte orkar skriva här -  och inte vilket singelrum som helst utan självklart det minsta. Vi är lite smått avundsjuka på de andra dubbelrummen med egen walk-in-closet och egen dusch och toalett, för att inte tala om killarnas dubbelrum där det är två våningar!! Men samtidigt tycker vi att vårt rum är så himla mysigt och egentligen gör det ingenting att vi bor så litet. Här får ni lite bilder!
 
 
 Nu har vi även fått upp vårt myggnät som vi ska ha runt våra sängar, såå mysigt!

17 aug 2013 - dag 2

Heej
 
Idag är det lördag och andra dagen här i Nairobi. Lördagar innebär brunch på internatet, och innan brunchen spelade jag och Matilda tennis! Det var superkul, men gick inte så jättebra, men vi ska bli bättre har vi bestämt oss för. Brunchen var inte världens bästa, men helt okej och ananasen som serverades var gudomlig! Här i Kenya finns alltid massa frukt som är odlat, vilket betyder att vi får olika frukter beroende på vilken säsong det är. 
 
Efter brunchen begav vi oss till junction, det stora köpcentret som bara ligger några minuter bort. Där tog vi först nya bilder som vi ska ha på våra dörrar och sedan fixade vi simkort till våra små skitmobiler som vi ska ha när vi är utanför internatet. Till vår stora lycka fanns "Planet Yoghurt" i köpcentret där de sålde yoghurtglass, där kommer vi nog hänga ganska mycket under de kommande 10 månaderna. Vi hann även med att gå till "Nakumat" som är den stora mataffären, typ som Ica Maxi, fast sjukt mycket bättre. De hade verkligen allting och hur billigt som helst! Ångrar lite att jag tog med massa bodylotion och deodoranter när det finns exakt likadana här fast för 10kr typ. 
 
Idag har även jag och Elsa skypeat med Ebba och Ellen som är i Göteborg. Ebba är min bästa kompis och Ellen är Elsas bästa kompis och de känner varandra, så det var superkul! Även om skype fungerar ganska dåligt så är det så mysigt att skypea med sina vänner och familj, det känns precis som att man är i samma rum. Nu har vi precis käkat middag och ska bara chilla. Det är filmvisning klockan åtta i giraffrummet ikväll, så vi kanske drar dit. Imorgon är det rundvandring på skolan och lekar osv, men först - tennis!
 
Idag döptes även mitt kusinbarn Ebba hemma i Sverige, så tråkigt att jag missade dopet, men mamma har skickat bilder och berättade att det var superfint. Det är i såna här lägen som man längtar lite hem. 
 
 

16 aug 2013 - Framme!!

Heeeejj alla där hemma i Sverige!! 
 
Klockan 21.30 igår lyfte vårt plan från Arlanda. Jag och Matilda (som jag delar rum med) sa hejdå till våra familjer och fällde några tårar innan vi steg på. Redan innan vi klivit på planet träffade vi våra framtida skolkamrater - som alla verkade supergulliga. Planet skulle ta ca 10 timmar och som tur var så var planet väldigt tomt så jag, Matilda och två andra tjejer fick tre platser var, som en säng alltså - lyx! 
 
10 timmar senare anlände vi Addis Ababa (Ethiopien). Alla var sjukt trötta eftersom det inte blivit så mycket sömn på flygplanet. Väl i Ethiopien märkte man verkligen att man var i Afrika. Toaletterna var bland det äckligaste jag har sett, utan toalettpapper och kiss på hela toasitsen och incheckningen gick i slow motion. Men det är sånt vi kommer att vänja oss vid antar jag. 
 
Flygplatsen i Nairobi brann - som många säkert redan vet - ner förra veckan. Den tillfälliga flygplatsen var nu ett proppfullt litet skjul och resväskorna stod uppradade mitt på golvet, så det var bara att börja leta efter sin egen. Det första som hände i Nairobi var att alla höll på att få värmeslag. Jag hade uggs på mig, UGGS!!!!, så ni kan ju gissa hur blöta min fötter var efter några minuter hehe. 
 
Vi möttes av två minibussar som körde oss till internatet. Där fick vi nycklar till våra rum och ställde in våra väskor innan det var dags för lite mellis. Strax därpå kom middagen, som var mycket bättre än förväntat! 
 
Ikväll var det tänkt att ha filmvisning, men alla på internatet är helt döda efter flygresan så det är nog ingen som orkar med det. Vi laddar upp oss inför imorgon istället, då jag och Matilda planerar att spela tennis innan brunchen! Jippie!
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

hannasafrika.blogg.se

Mitt namn är Hanna Jedvall och denna blogg handlar om mitt liv under tiden jag går på Svenska Skolan i Nairobi. Ni kommer få följa min vardag under mitt förhoppningsvis bästa år hittills! Ni kan även ta del av min instagram: hannajedvall.

RSS 2.0